У сучасному динамічному світі правильним є не лише інспектувати рівень освіти студентів, але й показувати власний клас професійної майстерності. Отож, 23 лютого у залі Палацу Мистецтв Музею «Дрогобиччина», прдставлять свій власний мистецький проект викладачі Кафедри графічного дизайну і мистецтва книги Олена Жеребецька та Ольга Луковська.

Творчість цих чудових мисткинь дивовижно переплітається і взаємодоповнюється, вони мандрують світом, набувають незвичних мистецьких практик, активно відвідують мистецькі акції та пленери, експонують свої роботи в Україні та за кордоном. На відміну від пересічних туристів – для художниць поїхати на відкриття чергової резонансної виставки у Європу – цілком звична справа. Їм відкриваються Барселона, Лондон, Відень, Краків та Париж.

Зовсім недавно Олена Жеребецька відкривала персональну виставку в серці Парижа. Ольга Луковська, яка є ще й менеджером мистецтва та мистецтвознавцем, переважно реалізує себе в художніх проектах в Україні, Польщі та Словаччині, хоча її досвід сягає навіть Японії, де авторка проходила неординарну художню практику та презентувала свої гобелени. Приємно, що після чергових мандрівок Європою художниці організовують спільну виставку не у «маленькому Парижі» – Львові, а в районному центрі – Дрогобичі. Насправді це не дивно, а навіть закономірно, адже Дрогобич – місто шляхетне і дивовижно європейське.

Що ще єднає цих митців? На Кафедрі графічного дизайну і мистецтва книги Української академії друкарства фундаментальну дисципліну «Академічний живопис» веде Олена Жеребецька. Ольга Луковська у рамках цієї ж дисципліни викладає курс кольорознавства. Вони разом працюють зі студентами одного курсу, і кожна з них різними засобами – практичними навиками та аналітичними міркуваннями – розкривають зображальні можливості кольору.

Ольга Луковська – випускниця Української академії друкарства. Олена Жеребецька закінчила дизайн одягу у Львівській академії мистецтва. Особливим захопленням обох дівчат є тканина. Ольга експериментує із зображальними можливостями графіки в тканині. Олена на практиці володіє мистецтвом упокорення тканини у пластиці людської постаті, однак насолоджується стриманими «графічними» нюансами в малярстві.

Одним із натхненників такої виставки став Львівський Палац мистецтв, де працює Ольга Луковська. Великою мірою саме завдяки ЛПМ, який є офіційним партнером заходу, виставка набуває неповторного колориту. Кафедра ГДіМК також підтримує цю виставку, бо трактує її одним із етапів святкування свого 100-літнього ювілею. Звітом перед випускниками, та анонсом для абітурієнтів стає не лише вагома виставка графіки професора Володимира Овчіннікова, що зараз відбувається у Національному музеї у Львові, але й ця – така тепла і затишна асоціативно-квіткова експозиція.

 

Матеріал підготував Володимир Стасенко