9 листопада, у Дзеркальній залі ЛНУ ім. Івана Франка відбулася урочиста зустріч представників профспілкових лідерів України, Польщі, Австрії, Чехії, Словаччини, Молдови, Данії, Білорусі та США з нагоди святкування 200-ліття створення першої української профспілки.

Довгий час вважалося, що історія українських профспілок пов’язана із революціями початку минулого століття. Однак, останні історичні дослідження цієї теми довели, що українським профспілкам вже дві сотні років. Адже, саме у Львові 1817 році було створено перше професійне товариство, яке захищало інтереси робітників. Це сталося у приватній друкарні Йозефа Піллера. До складу цього братства входили не лише українці, але й поляки, євреї, німці, угорці. Важкі умови праці змусили їх всіх разом об’єднатися і шукати захисту в тодішніх умовах австрійської влади. Ця спілка проіснувала до 1901 року і злилася з однією із польських великих профспілок. Про все це у своїй доповіді розказав історик Роман Берест. Згодом Було презентовано монографію  Ігоря Береста «Історія професійних спілок України: Східна Галичина (1817-1918)».

Голова Федерації профспілок України Григорій Осовий розповів, що профспілки – це один із важливих елементів здорової та конкурентоспроможної економіки.

«Сьогодні історичний день осмислення загальної історії нашої діяльності тоді і зараз. Та активність, енергія людей, які творили нашу спільну історію, має передатися нинішнім профспілкам. Адже, ми досі розбудовуємо нашу державу, нову економіку і потребуємо активності. Історія багатьох країн підтвердила той факт, що профспілки, як і релігія, є вічними. Завжди є власник, який наймає робітників, і завжди є робітники, які вимушені об’єднуватися, щоб захистити свої інтереси перед власником і державою. Світові ж профспілки мають велику 300-літню історію, вони зародилися в Англії», – повідомив Григорій Осовий.

Голова об’єднання профспілок Львівщини Роман Дацько нагадав про основні засади діяльності профспілок.

«На сьогодні у Львівській області налічується 350 тис. членів профспілок. Найважливіші три умови, які ми відстоюємо, як перед працедавцями, так і перед державою є: умови праці, безпека виробництва і гідна зарплатня. Ми виступаємо за збільшення мінімальної зарплатні, пенсії та стипендій. Вимагаємо від уряду створення Національної програми працевлаштування. Адже в Україні мільйони людей офіційно ніде не працюють і тому є незахищеними від зловживань їх роботодавців. У єдності наша сила, тому потрібно спільно боротися за свої права», – розповів Роман Дацько.

В цілому ж, Федерація профспілок України налічує 6 млн 204 тис. членів, існує 44 українські профспілки, які охоплюють всі сектори економіки. Одні із них є дуже масштабними, як освітня, яка налічує 1,7 млн людей, а інші ж досить малочисленими. До прикладу, спілка адвокатів включає всього 1400 учасників. Наразі, з року в рік, відбувається скорочення учасників спілки через різні причини: автоматизація виробництва, закриття підприємств, перехід старих галузей на нову цифрову технологію.

http://fpsu.org.ua/napryamki-diyalnosti/informatsijna-robota/13138-fotoreportazh-vidznachennya-200-richchya-vid-dnya-stvorennya-pershoji-profspilkovoji-organizatsiji-na-ukrajinskikh-zemlyakh